Звітність до ФСС із “е-лікарняними”

Опубліковано

Фонд соціального страхування України повідомляє про впровадження підтримки електронних лікарняних (е-лікарняних) у Заяві-розрахунку та Повідомленні.
Основні відмінності у заповненні звітів до е-лікарняних:

  1. У е-лікарняного відсутня серія, тому відповідно не заповнюються колонка 7 у Додатку 1.1 та колонка 9 у Додатку 1.3 Заяви-розрахунку. При цьому в колонці 8 Додатка 1.1 та колонці 10 Додатка 1.3 вказується єдиний реєстраційний номер електронного листка непрацездатності.
  2. Для е-лікарняного змінено причини непрацездатності, які вказуються у колонці 10 Додатка 1.1 та колонці 11 Додатка 1.3 Заяви-розрахунку.
  3. Так само не заповнюється колонка “Серія” у Повідомленні.

Також, ФСС звертає увагу на те, що не можна вказувати дані з різних типів листків непрацездатності (паперових та електронних) в одній Заяві (чи Повідомленні).


Для підтримки перехідного періоду ФСС прийматиме обидва варіанти Заяви-розрахунку (як для паперових, так і для електронних лікарняних). Для уникнення плутанини та непорозумінь, в останній версії Сонати 0.27.21 впроваджено новий бланк Заяви-розрахунку (C1100102) – “Заява-розрахунок (е-лікарняні)”, що буде доступний для створення поряд із попередньою версією C1100101 протягом перехідного періоду.
Так само, доступний новий бланк “Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам (е-лікарняні)” (C1100202) поряд із попередньою версією C1100201.

Джерело: http://www.fssu.gov.ua


Також, ФСС пропонує посібник для визначення нового коду причини непрацездатності за медичним висновком:

  • Захворювання або травма загального характеру – тип причини “1” (Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві)
  • Захворювання або травма загального характеру із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта – тип причини “11” (Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання) або “12” (Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві)
  • Вагітність і пологи – тип причини “2” (Вагітність і пологи)
  • Догляд за хворою дитиною – тип причини “3” (Необхідність догляду за хворою дитиною)
  • Догляд за хворим членом сім’ї – тип причини “4” (Необхідність догляду за хворим членом сім’ї)
  • Догляд за дитиною у разі хвороби особи, яка доглядає за дитиною – тип причини “5” (Необхідність догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за такою дитиною)
  • Карантин – тип причини “6” (Карантин, встановлений відповідно до законодавства)
  • Ортопедичне протезування – тип причини “7” (Протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства)
  • Лікування в санаторно-курортному закладі – тип причини “8” (Перебування у відділенні санаторно-курортного закладу)
  • Переведення особи на легшу роботу – тип причини “9” (Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу)
  • Переведення особи на легшу роботу із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта – тип причини “9” (Тимчасове переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу) із позначкою про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта
  • Обсервація, самоізоляція під час дії карантину, установленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 – тип причини “10” (Перебування в самоізоляції, обсервації під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-СoV-2)

Джерело: http://www.fssu.gov.ua/fse/doccatalog/document?id=976129

Хочете спробувати?Почніть з безкоштовної повної ліцензії на місяць